Tuesday, February 1, 2011

saya tak suka, awak pun tak suka, saya tahu :)

assalamualaikum, hi blogger  ^.^


korank paham ke maksud tajuk dekat atas tuh? tak paham? ala, siannye dia, HAHA. ok2, sebenarnya benda yang `saya tak suka, awak pun tak suka' tu ialah JERAWAT. sapa je yang suka? eh2, lau ada yang ckp suka tuh memang penipu ouh. tapi jerawat ni memang normal, tmbah2 lagi dlm kalangan remaja mcm kita. so lau ada tumbuh jerawat tuh jgn lah panik sgt, smpai kat twitter, myspace, facebook nak gi tau yang muka kua jerawat. haishhh batak jerawat ke apa tuh =.='


so, kat sini ada beberapa tips yang boleh diikut utk mengatasi mslh tuh : )





1. basuh muka 2 KALI sehari

dengan mencuci muka, dpt mmbntu utk mengurangkn minyak dekat muka kita. cuba rasa skrg, ada minyak tak kat muka? lau ada gi basuh muka tuh, haha, juz kidding. time kita basuh muka kita tuh, jgn gosok secara kuat. korang gosok perlahan2 mengikut arah jam. pstikan korang guna sabun yg lembut okeyh.

2. KOSMETIK

muka kita ni tak sesuai dengan semua jenis kosmetik yg ada dekat psrn tuh. jadi korang kena lah pandai pilih kosmetik mana yang sesuai dengan muka korang. jgn main cuba je sumenye, nti rosak muka baru tau. lagi satu, lau dah jumpa yg sesuai yg tak dtgkn kesan buruk kt kulit muka kita, teruskan pakai yg tu.

3. minum AIR PUTIH

nak kulit cantik, kita jugak kena banyak minum air putih. jgn nak yg manis2 je ye : P

4. pastikan kulit bersih SEBELUM TIDO

sebelum korang tido tuh en, rajin2 lah bergerak ke bilik air utk basuh muka korang. supaya korang pun rasa lebih segar. lepas tuh, agak2 dah kering muka korang letakkan pelembab dan sapukan krim malam.

5.SAYUR dan BUAH

korang tau kan buah-buahan dan sayur-sayuran ada bnyk vitamin. so vitamin2 ni mmg penting utk kulit kita. jadi korang kenalah amalkan mkn benda2 ni. utk kulit korang jugak en. bila kulit korang sihat, jerawat pun ssh nak kua : )

6. TIDUR yang cukup

bukan bdn je perlu rehat, kulit muka kita ni pun nak rehat jugak. jadi kita mesti biasakan utk tidur dengan cukup dan teratur.

sekarang ni, spa2 yang rasa ada jerawat tuh cepat2 lah bertindak okeyh. jgn risau setiap masalah kan ada penyelesaian > . <



p/s: post ini tidak ada kaitan dengan sapa2, hanya nak berkongsi tips 
      sahaja ( :

!-- nuffnang -->